Preukaz cyklistu

10.04.2005 Celý región

Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove v období od apríla 2005 do mája 2005 realizuje pilotný preventívny projekt s názvom „ Preukaz cyklistu...
Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Prešove v období od apríla 2005 do mája 2005 realizuje pilotný preventívny projekt s názvom „ Preukaz cyklistu“ . Táto preventívna aktivita je zameraná pre žiakov 4. ročníkov základných škôl a v uvedenom období sa bude realizovať na dvoch základných školách v meste Prešov, konkrétne na ZŠ na Važeckej ulici (zapojených je 44 žiakov) a ZŠ na Zimnej ulici ( zapojených je 40 žiakov).

Samotná realizácia je vo forme prednášok s ukážkami a premietnutím filmu o dopravnej výchove so zameraním na chodcov a cyklistov, vysvetlenie podstaty dopravnej výchovy vždy počas jednej vyučovacej hodiny v týždni . Na školách budú k dispozícii pre žiakov propagačné plagáty, informačné kartičky – ako pomôcky pri príprave na skušobné testy s tematikou problematiky chodcov a cyklistov ako účastníkov cestnej premávky.
Na konci budú žiaci preskúšaní formou testov a budú im odovzdané preukazy cyklistov.

Cieľom projektu je znížiť nepriaznivý vývoj v dopravno-bezpečnostnej situácii so zameraním na nemotorových účastníkov cestnej premávky, t. j. chodcov a cyklistov. Očakávaným prínosom je zvýšenie všeobecného prehľadu o správaní sa detí v cestnej premávke a eliminácia možných rizík vzniku dopravných nehôd.
V prípade priaznivej spätnej väzby bude tento preventívny projekt rozšírený na väčší počet škôl v rámci kraja.
Podobný preventívny projekt, ale v inej podobe, bol robený počas školského roka 2003/2004 v policajnom okrese Poprad.
Kartičky boli deťom odovzdané spolu s vysvedčením dňa 30.06.2004 na základných školách v mestách Poprad, Levoča, Kežmarok, Stará Ľubovňa, Spišské Podhradie, Svit, Spišská Stará ves, Spišská Belá, Podolínec a Vysoké Tatry. Kartičky boli dodané aj Centrám voľného času.
Na kartičke bol zobrazený bicykel používaný v cestnej premávke spolu s popisom základnej výbavy bicykla. Na druhej strane uvedenej kartičky mali deti k dispozícií základné pravidlá bezpečnej jazdy na bicykli spolu s dôležitými telefónnymi číslami ( Polícia, Hasiči, Mestská polícia a Integrovaný záchranný systém).
 

Vyberte región

mark